มาทำ “ลาบหมู” กันเถอะ Let’s do “Spicy Minced Pork" (Lab - Mou)

มาทำ “ลาบหมู” กันเถอะ 
Let’s do “Spicy Minced Pork" (Lab - Mou)


เมนูอาหารอีสานรสเด็ดวันนี้ขอนำเสนอ
ลาบหมู เมนูที่ทำง่ายมากๆๆๆๆ
รสชาติแซบหลายปรุงได้ตามใจฉัน
Today, I wanted to present Northeast food (E-san).
It was easy to make Spicy Minced Pork or Lab - Mou.
 
วัตถุดิบ
Ingredient


1. หมูสับ Minced pork
2. ข้าวคั่ว Roasted rice
3. พริกแห้งคั่ว Roasted dried hot pepper
4. หอม Shredded of Shallot
5. ต้นหอม Shredded of Green onion
6. ผักชี Shredded of Coriander
7. ผักชีฝรั่ง Shredded of Parsley
8. มะนาว Lemon
9. น้ำปลา Fish sauce

วิธีทำ
Method


1. เตรียมข้าวคั่ว โดยนำข้าวสารไปคั่วในกระทะจนสีเริ่มเหลืองเกรียม จากนั้นนำมาใส่ครกบดให้ละเอียด 
Prepare roasted rice : roast rice on pan until they had brown color, bring them into a mortar and grind them  


2. เตรียมพริกแห้งคั่ว โดยนำพริกแห้งไปคั่วในกระทะจนเริ่มไหม้ แล้วนำมาใส่ครกบดให้แหลก
Prepare roasted dried hot pepper : roast dried hot pepper on pan until they were burnt, bring them into a mortar and grind them  


3. ใส่น้ำและคนอร์ลงในหม้อเล็กน้อย นำหมูสับลงไปต้มให้สุก เทน้ำให้เหลือน้อยๆ
Get some water and Knor in pot and bring minced pork in it until it was cooked 


4. ปรุงรสด้วยน้ำปลา มะนาว และพริกแห้งคั่ว ให้ได้รสชาติที่ถูกใจ
Flavor it by fish sauce, lemonade, and roasted dried hot pepper


5. ใส่หอม ผักชีฝรั่ง ต้นหอม ผักชี ที่ซอยแล้วลงไปคลุกให้เข้ากัน
Bring Shredded of Shallot, Shredded of Green onion, Shredded of Coriander andShredded of Parsley


6. ปิดท้ายด้วยเติมข้าวคั่วพอประมาณ คลุกให้เข้ากัน
Finally, Bring Roasted rice and mix them together


7. ตักใส่จาน เสริมพร้อมผักแกล้ม พร้อมแซบในทันใด
Bring it on a plate and serve with some vegetable

เสร็จเรียบร้อยกับขั้นตอนการทำลาบหมูที่แสนง่าย และรสชาติแซบถูกใจ
หากใครชอบทานตับ หรือ หนังหมูก็นำมาใส่ไปพร้อมกับหมูสับในขั้นตอนที่ 3 ได้เลยนะคะ
รับรองแซบหลายจ้า...
You can add cooked pork liver or cooked pork skin if you want to eat them in method no.3.
I hope you will like this easy menu.

ความคิดเห็น

บทความที่ได้รับความนิยม